بازگشت مشاهیر

بالاخره طلسم چندين ساله نامگذاري معبري در پايتخت به نام يكي از مردان بزرگ تاريخ ايران شكست و خيابان نفت شمالي، به نام دكتر مصدق نامگذاري شد. اين نامگذاري، سال‌ها مورد بحث شوراي شهر تهران در ادوار مختلف بود كه عمدتا با مخالفت هاي سياسي مواجه مي‌شد اما بالاخره طلسم اين نامگذاري ديروز در جلسه شوراي شهر شكست. بر اساس موصوبه شوراي شهر تهران، خيابان نفت شمالي در منطقه 3 تهران از اين پس به نام دكتر مصدق خواهد بود تا ياد يكي از مردان بزرگ صنعت نفت ايران همواره در اذهان بماند. پيش از اين از سوي برخي اعضاي شوراي شهر تهران خيابان كارگر شمالي براي نامگذاري خيابان دكتر مصدق پيشنهاد داده شده بود كه در نهايت خيابان نفت كه سنخيتي با سبقه تاريخي دكتر مصدق داشته و در آن تعداد زيادي از شركت هاي وابسته وزارت نفت حضور دارد، براي نامگذاري انتخاب شد.با اين حال به نظر مي رسد نامگذاري خيابان كارگر شمالي به نام دكتر مصدق مي توانست به دليل حضور در مركز تهران، انتخاب مناسب‌تري باشد اما راي شورايي ها به خيابان نفت بود. در جلسه ديروز شوراي شهر همچنين به پاس تلاش ها و خدمات ماندگار دكتر عباس شيباني، عضو سابق شوراي شهر تهران و معاون نخست‌وزير موقت جمهوري اسلامي، سالن شيشه اي جلسات در طبقه اول ساختمان شوراي شهر به نام ايشان نامگذاري شد.
نامگذاري معبري به نام بازرگان
اما همزمان با نامگذاري خياباني به نام دكتر مصدق در تهران، در جلسه ديروز شوراي شهر پيشنهاد نامگذاري خياباني به نام مهندس بازرگان از سوي عضو شوراي شهر تهران مطرح شد. احمد مسجدجامعی با اشاره به نامگذاری سالن اصلی شورای شهر تهران به نام عباس شیبانی گفت: شیبانی تنها شخصیت بازمانده از شورای عالی انقلاب هستند که سال‌های سال در همین شورا و همین ساختمان فعال بودند و از دوستانم بابت این نامگذاری تشکر می‌کنم.وی با بیان اینکه خوشبختانه نامگذاری خیابانی به نام مصدق به نتیجه رسید، گفت: خوب است به نقش مهندس مهدی بازرگان در مبارزه با استعمار انگلیس و مدیریت اعتصابات نفت در دوران انقلاب هم توجه داشت و خیابانی را به نام وی نامگذاری کرد. وی با بیان اینکه مهندس بازرگان دو بار نقش ویژه در مورد صنعت نفت و مبارزه با استكباررا ایفا کرد، گفت: بار اول از طرف دکتر مصدق همراه با گروهی به آبادان رفت و پرچم انگلیس را پایین آورد و بار دوم هم از طرف امام ماموریت پیدا کرد که به آبادان برود و اعتصابات کارگران صنعت نفت را مدیریت کند تا منجر به صدمه دیدن مردم نشود که در این سفر، مرحوم هاشمی رفسنجانی نیز همراه ایشان بودند.بازرگان، اولین نخست وزیر دوران امام بود که آقای شیبانی نیز سال‌های طولانی در نهضت ملی همراه وی بوده است.
برج باغ ها لغو شد


لغو مصوبه برج باغ ها به عنوان يكي از مصوبات بحث‌برانگيز شوراي شهر دور چهارم تهران كه منجر به تخريب بخشي از باغات تهران بود نيز از تصويب شوراي شهر تهران گذشت. ريیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران در اين باره با ابراز نگرانی نسبت به نابودی باغات، از اعضای شورا درخواست کرد تا با یک رای قاطع به لغو این مصوبه رای دهند.زهرا صدراعظم نوری در دفاع از طرح لغو مصوبه برج باغ‌ها گفت: از آبان‌ که کار ما در کمیسیون تبصره‌ ذیل ماده‌ ۷ قانون حفظ و گسترش فضای سبز شروع شد، با پرونده‌های متعددی مواجه شدیم که از سنوات گذشته این پرونده‌ها مانده و به آن‌ها رسیدگی نشده است. در رابطه با پرونده‌هایی که مربوط به نوعیت بوده که باغ هست یا نیست و پرونده‌های جرايم که مربوط تخریب باغات است، در طی مدتی که در کمیسیون ماده ٧ روی آن کار شده، تاکنون ۶ رای صادر شده است. البته آمار ما آمار بالایی است؛ یعنی بالغ‌ بر 3۰۰-2۰۰ پرونده را بررسی کردیم که در حال حاضر ۱۰۰ پرونده مانده که فردا به آن‌ها رسیدگی می‌کنیم. در کل این مدت، ۶ تا نوعیت صادر کردیم که سه رای باغ و سه رای دیگر باغ نیست. ريیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران، ری و تجریش با بیان اینکه امروز ما با شرایطی مواجه هستیم که در شهر تهران در واقع باغی باقی نمانده است که فکر کنیم سیل متقاضیان پشت در‌های شهرداری هستند، گفت: اینکه الان ما بگوییم این مصوبه تعلیق یا لغو شود، این‌ها می‌آیند با لابی‌های متعدد شروع به دادن درخواست می‌کنند تا در سیستم هم این کار به سرعت انجام شود.وی با بیان اینکه رویه‌ گرفتن صدور پروانه یک رویه‌ تعریف‌ شده و زمان‌بر است، گفت: از امروز که ما اعلام می‌کنیم این مصوبه لغو است و اقدام به گرفتن پروانه شود، اگر خیلی سریع عمل شود و همه‌ سیستم بخواهد همراهی داشته باشد، بي شك زودتر از دو، سه ماه نخواهد بود. ضمن اینکه اگر کسی که می‌خواهد از مصوبه‌ی برج‌باغ استفاده بکند، مادام که در کمیسیون باغات، کمیسیون ماده ۷ مجوز نگیرد، پرونده‌اش اصلا شروع نمی‌خورد؛ یعنی در کمیسیون باغات ابتدا استعلام می‌آید که این پرونده باغ است یا نیست، باید حتما در کمیسیون رای داده بشود و به صحن شورا بیاید.
صدر اعظم نوری تاکید کرد: قرار بود در نتیجه جلسه مشترک دو کمیسیون شهرسازی و معماری و کمیسیون سلامت، محیط‌زیست و خدمات شهری شورای معاونت شهرسازی برای جایگزین کردن این ماده‌، مصوبه بیاورید و تا به امروز معاونت شهرسازی و معماری نیاوردند. یعنی اگر ما هر چقدر هم تحمل کنیم، اتفاقی نخواهد افتاد. بنابراین پیشنهاد ما مشخص است که این مصوبه باید تعلیق شود؛ به‌ دنبال تعلیق این مصوبه، شهرداری ملزم می‌شود که اقداماتی انجام دهد و شورای عالی شهرسازی و معماری هم با قول‌های مساعدی که دادند، پیشنهادات جایگزینی را فراهم خواهند کرد. ريیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران پیشنهاد کرد که ضمن تعلیق صدور هر نوع مجوز ساخت و ساز در باغات پراکنده‌ شهر تهران، به‌منظور ارائه پیشنهادات جایگزین ضوابط ملاک عمل کنونی، کمیته‌ای متشکل از نمایندگان معاونت شهرسازی، معاونت خدمات شهری، سازمان پارک‌ها، مرکز مطالعات و برنامه‌ریزی و کمیسیون‌های مربوطه شورای شهر نسبت به برگزاری جلسه و ارائه‌ پیشنهاد دستورالعمل جایگزین تشکیل شود که مصوبه‌ دیگری را ابلاغ کنند و آن ملاک عمل قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه نگاه به باغات شهر تهران و ضوابط پیشنهادی باید فارغ از هرگونه قرارگیری باغ در هر یک از پهنه‌های تفصیلی M، S و R باشد، گفت: لازم است طیفی از کاربری‌های مجاز در باغات همخوان، استقرار و با ماهیت باغ طراحی و پیشنهاد شود. بسیاری از تشویق‌ها مثل بخشودگی عوارض، کمک به نگهداری و مشابه برای ساختن باغات در نظر گرفته شود. علاوه‌ بر احصاي پنج هزار مترمربع باغات که در دستور تملک قرار دارد، باید تملک باغات در مناطق مرکزی و کم‌برخوردار مثل مناطق ۷، ۹، ۱۰ و ۱۱ و ۱۷ جزو اولویت‌های تملک و اختصاص فضای عمومی قرار گیرد، احداث پارکینگ در طبقات زیر همکف و زیرزمین کاملا معلوم باشد و کمیته‌ای در معاونت شهرسازی و زیر نظر معاون شهرسازی علاوه‌ بر ارائه‌ سازوکار جانمایی مناسب بنا، ارائه‌ مدل معماری و جزيیات سازه‌ای، ملزم به ارائه‌ گزارش ادواری به شورای شهر در خصوص باغاتی که مجوز ساخت‌وساز دریافت می‌کنند، باشد.
در ادامه مسجدجامعی نيز به موضوع لغو مصوبه برج باغ اشاره کرد و گفت: گرچه محدودیت‌هایی را برای صاحبان باغ‌ها و فضاهای مشجر ایجاد می‌کنیم اما در قبال آن تسهیلاتی پیش بینی نمی‌کنیم که باغ‌ها و فضاهای سبز حفظ شود. به عنوان مثال در ونک باغی تاریخی مربوط به خاندان مستوفی وجود دارد که با هزینه بالا از آن نگهداری می‌شود و در حالی که از حفظ باغات سخن می‌گوییم که کارهای دیگر همچون کشیدن خطوط مترو انجام می‌دهیم که باغ‌ها را به خطر می‌اندازد؛ به طوری که باغ مستوفی از دسترسی به آب محروم است.وی با بیان اینکه شهرداری باید برای فضاهای سبز تسهیلاتی قائل شود، گفت: نتیجه مصوبه برج باغ شکل گیری فساد ساختارمند به گونه‌ای بود که افراد باغ‌های خود را از بین بردند؛ این در حالی است که شهرداری با وجود 52 هزار میلیارد تومان بدهی نمی‌تواند برای این باغ‌ها فکری کند؛ به همین دلیل پیشنهاد می‌شود با اعمال تشویق‌های توافقی کاری کنیم که مالکان مایل به حفظ باغات خود شوند.